sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2007

2- ja 3-pistekiinnityksen ominaisuudet

Bont toi keväällä 2006 markkinoille täysin uuteen kiinnitysstandardiin perustuvan rullaluistimen, jossa kisko on kiinnitetty perinteisen kanta- ja päkiäkiinnityksen lisäksi myös kengän keskiosasta. Mutta miksi Bont kehitti uuden luistimen, johon vanhat kiskot eivät enää sovi? Mitä etuja kiskon kiinnittäminen kolmesta kohtaa tarjoaa luistelijalle?

Koska Bont keksi ja patentoi aivan uuden kiinnitysstandardin, he pystyivät käyttämään 3-pisteluistimien tuotekehityksessä huomattavasti vapaammin uusia ideoita, jotka poikivat melko mullistavia ratkaisuja luistimen kostruktioon. Muotoilemalla kenkien pohjiin kaaret 2. ja 3. renkaan kohdalle kiskon ja kengän liistoskohta saatiin matalemmalle, mikä puolestaan mahdollisti kiskon rakenteen yksinkertaistamisen. Lisäämällä kengän runkoon kevyttä hiilikuitua ja vähentämällä kiskosta metallia 3-pisteluistimen kokonaispainoa on saatu pienemmäksi 2-pisteluistimeen verrattuna.

Toinen merkittävä uudistus vanhaan kiinnitysstandardiin verrattuna on päkiän ja kantapään välinen korkeusero. Perinteisessä 2-pisteluistimissa kyseinen ero on ollut luistinvalmistajasta riippuen 10-12mm, mutta uusissa 3-pisteluistimissa kantapään nousu on vakiona 7mm. Custom-kengissä on 7mm lisäksi mahdollisuus valita koroksi myös 5 tai 10mm. Matala nousu kantapäässä on todettu olevan eduksi maratoneilla ja pidemmillä ratamatkoilla, sillä se helpottaa taloudellisen luisteluasennon säilyttämistä väsyneenäkin. Korkeampaa nousua puolestaan suositellaan käytettäväksi sprintissä ja pistaradalla (kallistetut kaarteet).

Ei kommentteja: