torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Miten löytää jalkaan sopiva luistin?

Luistimet ovat luonnollisesti rullaluistelijan tärkein työkalu. Olipa kyseessä paljon kovilla tehoilla luisteleva kilpaurheilija tai letkeämmästä menosta pitävä kuntoilija, on luistinkengän istuvuus luistelijan jalkaan ensiarvoisen tärkeää. Hiertävä tai puristava kenkä saa luistelijan tietoisesti tai tiedostamatta varomaan jalassa tuntuvaa kipeää kohtaa, joka yleensä ilmenee tietyssä luistelupuristuksen vaiheessa. Tämä taas johtaa helposti tekniikkavirheeseen jolloin luistelija kadottaa rentouden luistelustaan ja väsyy nopeammin.

LÄMPÖMUOTOILU
Bont käyttää kaikissa kilpaluistinmalleissaan SHMR (Super Heat Moldable Resin) –tekniikkaa, joka mahdollistaa kengän nilkkaosan muotoiluin täysin luistelijan jalan muotoiseksi. Muotoilu on hyvin helppoa. Renkaat, kisko ja kiinnitysruuvit irrotetaan kengästä, jonka jälkeen kenkä laitetaan 85°C lämpöiseen uuniin 20-30 minuutiksi. Oikea lämpötila on tärkeä, sillä korkeampi lämpö vahingoittaa kengän pintamateriaaleja. Lämmityksen jälkeen kisko kiinnitetään uudelleen ja kengän annetaan hetken jäähtyä (muutama minuutti), jotta se ei polta jalkaa. Kengän sopivan sisälämpötilan voi tunnustella käsin.


Kenkä nauhoitetaan normaalisti jalkaan, jonka jälkeen seistään luisteluasennossa ja annetaan kengän jäähtyä. Kenkä muotoutuu ja kovettuu noin 10-15 minuutissa. Parhaan istuvuuden aikaansaamiseksi nilkkaosaa voidaan painella käsin jäähtymisen aikana nilkan luiden ja akillesjänteen ympäriltä. Kengän lämmitys ja muotoilukertojen määrää ei ole rajoitettu, joten käsittelyn voi helposti uusia mikäli jokin kohta kengästä ei ensimmäisellä kerralla muotoutunut miellyttäväksi. Viereisistä kuvista voi nähdä, kuinka paljon lämmitettyä kenkää voidaan todella muotoilla. Jäähtyessään kenkä puolestaan kovettuu aivan yhtä kovaksi ja tukevaksi, kuin se oli ennen lämmitystäkin.

CUSTOM-KENKÄ
Mikäli luistelijan jalka poikkeaa suuresti normaalilestistä, esimerkiksi jalkapöytä on hyvin kapea/leveä tai kantaluu on poikkeuksellisen pieni/suuri tai mikäli paljon luisteleva urheilija muuten haluaa luistinkengältä aivan täydellistä istuvuutta, paras ratkaisu on valita ns. custom-kenkä. Bontilla on yli 30 vuoden kokemus luistelijan jalan mittojen mukaan tehdyistä luistimista ja he valmistavat vuosittain eniten customeja maailmassa. Oheisessa kuvasarjassa on esitetty muottien ”valamisen” eri vaiheet.

Aluksi jalkapöydän päälle ja säären etuosaan teipataan suojalista ja taipuisa putki, jota pitkin valmis muotti lopuksi leikataan auki. Nilkka on suojan kiinnityksen aikana tärkeää pitää 90° kulmassa, jotta suoja ja putki pysyvät paremmin paikoillaan varsinaisen muotin tekemisen aikana. Jalka myös suojataan muovipussilla, jotta muottisukka ei pääse likaamaan jalkaa.

Kun alkuvalmistelut on suoritettu, muottisukka otetaan pakkauksestaan ja upotetaan kokonaan veteen muutamaksi sekunniksi. Sukka reagoi kosketuksessa veteen kemiallisesti, jolloin se lämpenee huomattavasti ja alkaa hiljalleen jähmettyä. Sukka laitetaan siis välittömästi kastamisen jälkeen jalkaan ja sitä hierotaan kauttaaltaan voimakkaasti, jotta kaikki rypyt saadaan kovettuvasta muotista pois. Muotin hieromista jatketaan kunnes sukka on kovettunut (noin 5-10 minuuttia). Tämän jälkeen muotin annetaan vielä olla jalassa muutama minuutti, jotta varmistutaan sukan riittävästä kovettumisesta. Mikäli luistelija käyttää erikoispohjallisia, voidaan muotit tehdä siten, että luistelija seisoo pohjallisten päällä, jolloin erikoispohjallisten muoto kopioituu muottiin ja custom-kenkien pohjiin saadaan automaattisesti urheilijan jalkapohja tarvitsema lisätuki.

Täysin kovettunut muotti leikataan auki putkea pitkin ja poistetaan varovasti jalasta. Samat toimenpiteen toistetaan myös toisen jalan kanssa, jonka jälkeen muotit ovat valmiit lähetettäväksi Bontille. Tehtaalla muotteihin valetaan kipsilesti, jonka päälle itse kenkä rakennetaan. Customit valmistuvat Bontin tehtaalla noin 8-12 viikossa.


Ei kommentteja: