lauantaina, huhtikuuta 07, 2007

Haastattelu Teemu Ylänen

Teemu Ylänen (28 v.) on joukkueen seniori. Iästään huolimatta Teemulla on varsin vähän rullaluistelukokemusta, sillä hän aloitti kilpaluistelun vasta vuonna 2004. Mies on kuitenkin valmentajansa Toivo Kihlangin opastuksella nopeasti omaksunut lajitekniikan, mistä osoituksena EM-kisojen 26. sija 200m aika-ajosta viime kesältä. Teemu on luontaisesti ennemminkin sprintteri, joten hänen vahvuutensa ovat kireissä sekä pikamatkoilla. Mutta kunhan Teemu saa enemmän kokemusta ryhmässä luistelemisesta, on hän valmis taistelemaan hyvistä sijoituksista myös maraton-kisoissa.

Teemun talviharjoittelu on sujunut hyvin tekniikkaharjoitteluun keskittyen:


- Olen päässyt harjoittelemaan koko talven melko terveenä ja ilman loukkaantumisia. Pääpaino treenissä on ehdottomasti ollut tekniikan kehittäminen. Koska minulla on luisteluvuosia takana vasta muutama, olen tehnyt mahdollisimman paljon juuri luisteluharjoituksia. Aikaisemmista talvista poiketen olen jättänyt punttiharjoitukset melko vähälle treeniohjelmassa ja tehnyt voimaharjoituksetkin pääasiassa luistimilla. Tekniikan lisäksi olen pyrkinyt kehittämään myös kestävyysominaisuuksia lähinnä pyöräharjoittelulla.

- Ennen cup:n alkua on vielä tarkoitus tehdä lyhyt voimajakso loikkaharjoituksilla sekä ylivauhtisia luisteluvetoja skootterin peesissä.

Millaisia ajatuksia historiallinen ensimmäinen suomalaistiimi rullaluistelun maailmancupissa sinussa herättää?


- Tosi hieno juttu Suomen ja tietysti myös Eestin rullaluistelun kannalta, toivottavasti tämä lisää lajin yleistä kiinnostavuutta ja tunnettavuutta. Kotimaisen huippuluistelun kehittämisen kannalta on aivan ehdotonta, että urheilijoilla on todellinen mahdollisuus päästä kilpailemaan maailman kovatasoisimpaan rullaluistelucupiin. Toivottavasti tästä saadaan monen vuoden jatkumo, jotta nuoret luistelijat voisivat tulevaisuudessa aloittaa aikaisessa vaiheessa kisaamisen WIC:ssa.

Mitkä ovat sinun ja tiimin tavoitteet tulevalle kaudelle?


- En ole asettanut varsinaisia henkilökohtaisia sijoitustavoitteita WIC-osakilpailuihin, koska minulla ei käytännössä ole lainkaan kokemusta tämän tason maratonkilpailuista. Toivon, että totun muutaman ensimmäisen kisan aikana kovaan vauhtiin ja ryhmässä luisteluun. Mikäli pystyn löytämään luisteluuni rentouden kovissa vauhdeissa, niin silloin uskon pystyväni taistelemaan myös hyvistä sijoituksista.

- Taso WIC:ssa on niin kova ja laaja, että jo top10 sijoittumiset joukkueelta olisivat erinomainen juttu. Mutta mikäli päivän kunto ja joukkueen taktiikka sattuu kohdilleen, niin mikä tahansa on mahdollista. Kimmo, Jarmo ja Jani ovat kokeneita kilpailijoita ja heillä on mahdollisuudet luistella hyville sijoituksille joka kilpailussa.

Milloin ja missä aloitat kilpailukauden?


- 22.4. Lahden Suurhallissa järjestettävissä sisärullaluistelun SM-kisoissa, matkoina 200m ja 3000m. Ulkokausi alkaa osaltani WIC:n ensimmäisessä Euroopan osakilpailussa Sveitsin Baselissa 5.5.

Ei kommentteja: